Client

Asda

Location

Gloucester

Project Value

Confidential

Architect

Bowman Riley

Contractor

Williams (Southern) Ltd

Project Brief

Adept were appointed by Asda to construct a Drive to Pay kiosk petrol filling station (PFS) and customer car-park with associated facilities.
The site sat within a flood zone.
The existing office building was demolished to create an additional carparking area for the main Asda store.


Solution

Throughout the project Adept were presented with a number of challenges. Drainage design issues arose due to the close proximity of a nearby river. Close liaison with the local Lead Local Flood Authority (LLFA) was therefore required, to reach an adequate design proposal to suit the ground conditions and local environment. The solution incorporated a silt reduction system for discharge into the main watercourse. Existing records showed that a culvert was present under the site. However, Adept led investigations proved this was no longer the case.
Site ground conditions were poor and ground material had low CBR values. The low CBR values were remedied with the use of geogrids under the hardstanding areas. The conditions meant that Adept were unable to use pad foundations; piled foundations were used as an alternative solution.
The scheme changed numerous times during the implementation phases. Adept seamlessly revised plans to meet the adjustments. Continuous liaison with the design team ensured that the PFS was constructed both efficiently and cost effectively. Reduced attenuation volumes were observed as a result of this, following the reduction of hardstanding areas on site.