Client

Barnsley City Council

Location

Barnsley

Project Value

£89 Million

Architect

IBI Architects

Contractor

Henry Boot Construction

Project Brief

Our largest scheme to date, The Glass Works, is a major town centre re-development scheme in Barnsley, located on a 3.8 hectare site around Cheapside. It will provide 590,000 sq. ft of entertainment facilities including shops, restaurants, multi screen cinema, bowling, a state of the art central library and a 500 space multi-storey car-park.

Adept is responsible for the full civil and structural engineering works including external works.


Solution

The development comprises four separate new steel framed buildings with reinforced concrete piled foundations and underground water attenuation.The new build structures are located adjacent to existing buildings with party wall matters. Construction includes building over Sough Dyke, a culverted main sewer to Barnsley City centre.
The foundations are piled using CFA bearing piles and contiguous piled walls to basement areas.
Adept has carried out extensive 3D modelling of the buildings, including the 13 cinema screens to coordinate a complex structural geometry to provide structural and acoustic isolation.

The project also includes an extensive multi-storey car-park to serve 500 vehicles. The former car-park was demolished and rubble from the 6,500-tonne building remained on site and was crushed for reuse. We re-designed the public realm to allow backfill material to be retained on site instead of the basement void saving time and cost in the region of £400,000.

The original car-park design was not feasible. Our team redesigned the philosophy of the car-park, which resulted in time and cost savings, whilst adhering to current legislation and the Institution of Structural Engineers’ recommendations for car-park structures.
The new car park is situated above the retail levels and is accessed via a circular ‘Rotunda’ ramp. The entrance and exit were redesigned to be single access and egress instead of two split levels. The building comprises of a braced steel frame construction with composite concrete floors on profiled steel decking.