University of Leeds



Project Value



Sewell Construction

Project Brief

The LOGIK Centre (Learning Opportunities for Gaining Information and Knowledge)

The University of Leeds is one of the largest higher education institutions in the UK, enrolling over 32,000 students in 2015/16. Sewell were appointed to carry out the refurbishment work on a number of education and administration facilities across the city centre campus, to enable teams to relocate into modern, purpose built facilities.

The Logik Centre was refurbished as part of Phased works for the School of Earth and Environment Expansion (SEEE) Project.

The external works to the Logik Centre involved working strictly in accordance with the Arboriculture method statement as the surrounding trees were protected under a Tree Preservation Order (TPO).


Sensitive engineering was required at the Logik Centre as the Victorian brick building is Grade II Listed and within a conservation area.
Adept provided structural consultancy services for enabling works and full refurbishment to allow a single storey ground floor extension and a smaller second floor extension.

The work at the Logik Centre included an extension to form welfare facilities, extensive re-modelling of the external landscaping to provide DDA compliant access and a modern look. A new platform lift was also installed.
The works required new openings, new timber floors and new steelworks.

Due to the location of the site, welfare arrangements were made to install and decant the set-up in the early hours of the morning to avoid disruption to students and staff on site and maintaining access routes. Consideration was also given to completing any noisy activity out of hours to minimise impact on the adjacent teaching spaces.

The upgrade of the existing facilities provided new and modern teaching spaces along with additional archive storage, a post room and an IT workshop. A number of the areas had previously been redundant and were improved as part of the University’s master space utilisation plan